MG+MSUM

PREDAVANJE | Zdenka Badovinac: Kako je Neue Slowenische Kunst poprisotil odsotnost zgodovine ruskih avantgard?
Sobota, 26. avgust 2017 | 18.00 | avditorij MG+
#
#
#
#

Zdenka Badovinac

Kako je Neue Slowenische Kunst poprisotil odsotnost zgodovine ruskih avantgard?

Predavanje

 

Predavanje Zdenke Badovinac bo potekalo v soboto, 26. avgusta 2017, ob 18.00 uri v avditoriju Moderne galerije.

 

Predavanje z naslovom Kako je Neue Slowenische Kunst poprisotil odsotnost zgodovine ruskih avantgard? spada v sklop dogodkov »RUSKA LJUBLJANA«, ki jih ob 25. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo organizira Društvo Slovenija Rusija.

 

Pred petindvajsetimi leti je NSK (Neue Slowenische Kunst) v okviru umetniške akcije za mesec dni odprlo NSK ambasado v Moskvi in s tem dogodkom soočilo dva podobna družbena konteksta - nekdanje Sovjetske zveze in nekdanje Jugoslavije. Lani je pregledna razstava NSK od Kapitala do kapitala. Neue Slowenische Kunst - dogodek zadnjega desetletja Jugoslavije, ki je bila prvič prirejena v Moderni galeriji leta 2015, gostovala v Muzeju sodobne umetnosti Garage v Moskvi, kjer je požela izjemen uspeh. Razstava je trenutno na ogled v Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia v Madridu.

 

Predavanje umetnostne zgodovinarke in kustosinje razstave NSK od Kapitala do kapitala Zdenke Badovinac, se bo osredotočalo na vprašanje prisotnosti / odsotnosti tradicije ruskih historičnih avantgard v jugoslovanski povojnih avantgardah s posebnim poudarkom na kolektivu Neue Slowenische Kunst.