MG+MSUM

PREDAVANJE | Magičnost vsakdanjika | Kratka scena
Petek, 18. avgust 2017 | 17:00 | Seminar +MSUM
#
#

Vabimo vas na predavanje MAGIČNOST VSAKDANJIKA, madžarskega scenarista in režiserja Csabe Bolloka, ki bo v petek, 18. avgusta, ob 17. uri, v seminarju +MSUM-a. Predavanje  v okviru scenaristične delavnice Kratka scena se bo osredotočalo na potencial, ki ga imajo za scenarista in njegovo delo osnovna doživljanja vsakdana. Dogodek je omogočil Zavod Motovila/Center Ustvarjalna Evropa CED Slovenia - MEDIA.

 

Kratka scena je scenaristična delavnica, ki doslej še ni bila prisotna v Sloveniji in je namenjena razvijanju umetnosti kratkega filma.  Ideja za tovrstno delavnico se je porodila lani, v skupnem prizadevanju dveh organizacij, da bi spodbudili produkcijo kvalitetnega kratkega filma v Sloveniji. Tako v produkciji EnaBanda kot v Društvu za uveljavljanje kratkega filma Kraken so se strinjali, da je scenaristična »obrt« na naših tleh zapostavljena, nadobudni pisci scenarijev pa imajo le redkokdaj priložnost sodelovati na tovrstnih delavnicah v tujini ali se udeležiti predavanj o scenaristični vedi, saj tovrstnih dogodkov primanjkuje.

 

Spodbudni izbruh kreativnosti in iznajdljivosti mladih avtorjev in ekip ter vedno dostopnejša tehnologija sta v zadnjih letih botrovali pravemu novemu valu slovenskega kratkega filma. V ekipi Kratke scene so enotni v prepričanju, da si filmski ustvarjalci, še posebno tisti na začetku svoje poti, zaslužijo možnost izpopolnjevanja svojega znanja v spodbudnem okolju delavnice, ki je prilagojena njihovim specifičnim potrebam in podprta s strani profesionalnih in za to usposobljenih mentorjev.

 

Kratka scena je nastala s ciljem uresničiti te ideje. Po uspešno izpeljani prvi delavnici v lanskem letu se letos vrača z novimi udeleženci ter novim mentorjem. Kratka scena 2017 bo potekala od srede, 16. avgusta, do sobote, 19. avgusta 2017, v prostorih Muzeja sodobne umetnosti Metelkova.

 

Podporo je Kratki sceni letos znova izkazal tudi Zavod Motovila/Center Ustvarjalna Evropa CED Slovenia – MEDIA, ki je nepogrešljiv partner delavnice. Letos je mentor delavnice uveljavljeni madžarski scenarist in režiser Csaba Bollok, ki že vrsto let sodeluje na številnih scenarističnih in filmskih delavnicah po celem svetu. Je soustanovitelj Minimidpoint, scenaristične delavnice, ki poteka v okviru enega največjih evropskih programov za razvoj scenarijev ter filmskih projektov Midpoint, ki je znan in cenjen tudi med slovenskimi avtorji.

 

Med svoje uspehe šteje tudi film Iska's Journey (Iszka utazása, 2007),  ki je bil leta 2008 izbran za madžarskega kandidata za nagrado Oskar.

 

Tako kot prvo leto so bili tudi letos udeleženci izbrani na podlagi prijav, ki so jih organizatorji prejeli na odprtem razpisu, objavljenem julija letos. Prijave so vključevale scenarij za igrani ali animirani kratki film ter motivacijsko pismo prijavitelja. Skozi selekcijsko sito se je prebilo pet prijavljenih scenaristov: Armin Čulić, Jan Fabris, Jasna Pintarič, Maja Prettner ter Sašo Sedlaček.

 

Udeleženci bodo na delavnici poslušali predavanja iz teorije scenaristike, ki jih je zasnoval mentor, poudarek pa bo na osebnem pristopu in tesnem sodelovanju. Kot se je pokazalo že lani, je za scenariste izjemno dragocen odziv profesionalnih kolegov, od katerih se lahko največ naučijo.

 

Dodatnega odziva, kot tudi dodatnega izziva bodo udeleženci deležni na zadnjem dnevu delavnice v soboto, 19. avgusta 2017. Takrat bodo namreč svoje scenarije predstavili pred komisijo na t.i. testnem pitchu. Pitching je razširjena praksa v filmski industriji in pomeni časovno omejen javni nastop, na katerem morajo kandidati predstaviti zgodbo na kar najbolj prepričljiv način. Priprave na pitch bo vodil Jožko Rutar,  producent in nekdanji direktor Slovenskega filmskega centra.

 

Udeleženci bodo svoj pitch vadili pred komisijo slovenskih filmskih profesionalcev iz vrst režiserjev, producentov in filmskih kritikov.

 

Četrtkov večer prinaša udeležencem še posebno presenečenje: ogledali si bodo večkrat nagrajeni kratki film Sošolki (2015) režiserja in scenarista Darka Sinka, po projekciji pa bo potekal tudi pogovor s avtorjem.