MG+MSUM

NAGRADA in PRIZNANJI Riharda Jakopiča 2017
Sreda, 12. april 2017 | 20:00
#
#
#
#
#
#
#
#
#

Zveza društev slovenskih likovnih umetnikovAkademija za likovno umetnost in oblikovanjeModerna galerija in Slovensko društvo likovnih kritikov  bodo v sredo, 12. aprila 2017, ob 20. uri v Moderni galeriji v Ljubljani, Cankarjeva 15 slovesno podelili največje nacionalne nagrade za likovno in vizualno umetnost, nagrado in priznanji Riharda Jakopiča 2017.


Letošnji dobitnik nagrade je akademski slikar izr. profesor na ALUO v Ljubljani Marjan Gumilar, ki je glavni del svojega opusa posvetil slikarstvu in njegovim dilemam. Priznanji Riharda Jakopiča pa bodo petič podelili umetnikoma za prav posebne projekte ter dosežke na področju likovne umetnosti. Dobita jih akademski kipar Tomaž Furlan in multidisciplinarna umetnica Tanja Lažetič.

 

Slavnostni gost na podelitvi bo gospod Anton Peršak,  minister za kulturo Republike Slovenije, ki bo nagrade tudi podelil.

 

Ustanovitelji nagrade (1969) so Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov, ki je bila pobudnik nagrade, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana, Moderna galerija; kasneje se jim je pridružilo tudi Slovensko društvo likovnih kritikov.

 

Program bo na slovesnosti povezovala TV voditeljica Barbra Drnač.


 

Odbor so letos sestavljali likovna kritičarka Edita Filo, predstavnica Slovenskega društva likovnih kritikov, kustos v Moderni galeriji dr. Marko Jenko,  izr. prof. mag. Žiga Kariž, ki je bil predstavnik ALUO in akademski slikar Robert Lozar, kot predstavnik ZDSLU. Predsednica odbora je bila predstavnica SDLK Edita Filo.

 

Nagrado so člani Odbora za podelitev nagrade in priznanj Riharda Jakopiča 2017, podelili trem likovnim ustvarjalcem, ki so svoje delo posvetili slikarstvu, kiparstvu in intermedijski umetnosti ter novim medijem.

 

Nagrada je posvečena slikarju, impresionistu, Rihardu Jakopiču (1869–1943), ki  je bil osrednja osebnost slovenskega slikarstva v prvi polovici 20. stoletja.

 

Denarna sredstva za nagrado vsako leto zagotovi Ministrstvo za kulturo.

 

Organizator vsakoletne slovesne podelitve nagrade in priznanj Riharda Jakopiča je Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov v sodelovanju z Moderno galerijo.

 

Nagrado bodo letos podelili gospod Anton Peršak, minister za kulturo Republike Slovenije, akademski slikar Aleš Sedmak, predsednik Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in predsednica Odbora za podelitev nagrade Riharda Jakopiča likovna kritičarka Edita FIlo.

 
Priporočamo