RAZSTAVE 2017
01. januar 2017 — 31. december 2017

PROGRAM MG+MSUM za 2017

 

MG+

PREGLEDNA RAZSTAVA | Andraž Šalamun

kustosinja Martina Vovk

20. januar – 9. april 2017

 

Dediščina leta 1989. Študijski primer: druga razstava Jugoslovanski dokumenti

Osemdeseta skozi prizmo dogodkov, razstav in diskurzov, 3. del

Razstava v sklopu evropskega projekta Internacionala

26. april  – 17. september 2017

kustosinji Zdenka Badovinac, Bojana Piškur

 

Dušan Tršar: A Retrospective

29. september – 26. november 2017

Pregledna razstava, izbor v sodelovanju z Galerijo Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki, kustos Marko Jenko

Moderna galerija bo v sodelovanju z Galerijo Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki prevzela del retrospektive Dušana Tršarja, ki v letu 2017 praznuje osemdeset let. Nedvomno gre za enega najpomembnejših predstavnikov modernega kiparstva v Sloveniji in na območju nekdanje Jugoslavije, ki je prostor kiparstva, pravzaprav tudi skupaj z neokonstruktivisti, razširil tako miselno v smislu izgube specifičnosti medija kot tudi povsem konkretno z izbiro novih materialov oziroma pristopov.

 

MARIJ PREGELJ

8. december 2017 – 5. marec  20185

Retrospektiva, kustosinja Martina Vovk

Marij Pregelj (1913–1967) je poleg Stupice in Mušiča tisti slikar, ki je na Slovenskem vpeljal visoki modernizem svetovnega formata. Pregljeva likovna raziskava je vodila od mehkega akademskega realizma zagrebške šole v smer sodobnih modernističnih tendenc, ki pa jih je slikar odkrival in snoval na estetsko popolnoma avtonomen način (njegova figuralika je brutalna, iznakažena, Pregelj iznajde formo arhetipskega podobja nasilja in travme, povezanega s silovitim intimnim, iz osebnega doživetja taborišča izhajajočim doživljanjem občečloveškega trpljenja in eksistencialne ničnosti). Retrospektivna razstava bo predstavila izbor del iz njegovega izredno obsežnega opusa (slikarstvo, grafika in risba, knjižna ilustracija, posebno poglavje predstavljata mozaik in freska). Ključni cilj retrospektive opusa Marija Preglja je združena predstavitev njegovih del iz nacionalne zbirke Moderne galerije in Muzeja sodobne umetnosti v Beogradu, zato bo razstava edinstvena priložnost za celovit pregled Pregljevega dela.

 

IZ ATELJEJA

ALEN OŽBOLT: Sprijena umetnost / Entartete Kunst

8. februar – 9. april 2017

 

 

+MSUM

Drugo nadstropje

 

SREČO DRAGAN | Prostor, vržen iz tira

kustos Igor Španjol

22. december 2016 – 5. marec 2017

 

Večmedijske prakse in produkcijska prizorišča

Osemdeseta skozi prizmo dogodkov, razstav in diskurzov, 2. del

kustosa Barbara Borčić, Igor Španjol

5. april – 11. junij 2017

 

Neposlušne

Eulalia Grau, Katalin Ladik, Žene u crnom

29. junij – 1. oktober  2017

kustosinja Bojana Piškur

 

Janez Janša®

Pregledna razstava

Odprtje: sreda, 18. oktober 2017, ob 20.00 uri

18. oktober 2017 – 18. februar 2018

gostujoči kustos Domenico Quaranta

Leta 2007 so se trije slovenski umetniki včlanili v konservativno Slovensko demokratsko stranko (SDS) in si uradno nadeli ime Janez Janša, ime vodje omenjene stranke in takratnega slovenskega premierja. Ko so spremenili ime, so Janša, Janša in Janša ustvarili razmere, ki jim omogočajo zabrisovanje mej med umetnostjo in življenjem do točke, od koder ni vrnitve. Umetniki odtlej živijo svoja zasebna in javna življenja z novim imenom, delujejo posamično in kolektivno ter raziskujejo filozofske, psihološke, politične, biopolitične, zgodovinske, pravne, ekonomske, lingvistične in družbene implikacije preimenovanja. Svoje življenje so spremenili v še potekajočo predstavo, svojo umetnost pa v močno sredstvo prevpraševanja ritualov in konvencij ter razpravljanja o statusu in funkciji stvari, povezanih z identiteto, kot so podpisi, potni listi, osebne izkaznice ter kreditne in plačilne kartice.

 

Pregledno razstavo pripravlja neodvisni kustos Domenico Quaranta v produkciji Moderne galerije v sodelovanju z zavodom Aksioma.

 

Življenja spomenikov

17. junij (poletna muzejska noč) – 3. september 2017

kustosa Marko Jenko in Beti Žerovc s študenti Oddelka za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani

 

Pritličje

Čto delat? | Izločeni. V nevarnem trenutku

8. februar do 12. marec 2017

 

PREPIH

Serija razstav Prepih je namenjena predstavitvam mlajših umetnikov in svežim idejam.

 

Peter Rauch: Paviljon

19. september – 19. november 2017

Kustosinja: Ana Mizerit

Peter Rauch je diplomirani arhitekt, magister fotografije ter doktorski kandidat s področja filozofije in teoretske psihoanalize. V fotografiji ga zanima razmerje med stvarmi, ki jih fotografija lahko dokumentira, in stvarmi, ki jih lahko konstituira. V teoriji ga zanimajo vznik mišljenja, pomen negacije v konstituciji objekta ter vprašanje preloma v poljih umetnosti, znanosti in politike. Njegova ključna pretekla dela so Objekti (2009–2015), Tretji kraj (2014), Skupnost (2012–2013), Podobe, zgodbe, sekvence (2011) in Traffic Kids (2009).

 

NINA SLEJKO & CONNY BLOM

30. november 2017 – 28. januar 2018

Nina Slejko skupaj s švedskim umetnikom Connyjem Blomom vodi center za sodobno umetnost CAC Bukovje. Z minimalnimi sredstvi sta Slejkova in Blom v prvih letih delovanja razstavila tako priznane umetnike, kot so John Baldessari, Miltos Manetas, Jonathan Meese in Martin Creed. CAC Bukovje je poleg centra za sodobno umetnost tudi umetniški projekt, s katerim umetnika preučujeta strukture in hierarhije v umetniškem svetu.

 

TUJINA

Beneški bienale 13. maj – 26. november 2017

NIKA AUTOR: Novicam se ne odpovemo! Obzornik 63 – Vlak senc

kustosinja Andreja Hribernik

 

NSK od Kapitala do kapitala. Neue Slowenische Kunst – dogodek zadnjega desetletja Jugoslavije, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofìa

27. junij 2017 – 8. januar 2018

Kustosinja: Zdenka Badovinac

Priporočamo