MG+MSUM

REPETITION/S | Performance and Philosophy in Ljubljana
21. september 2016 — 24. september 2016
#

REPETITION/S: Performance and Philosophy in Ljubljana

mednarodna konferenca/festival

21. – 24. september 2016, Ljubljana

 

Mednarodna konferenca REPETITION/S: Performance and Philosophy in Ljubljana je ena največjih filozofskih konferenc v Sloveniji doslej, ki se je bo udeležilo več kot 120 vrhunskih filozofov, gledaliških teoretikov in umetnikov z vsega sveta (veliko število udeležencev prihaja tudi iz Avstralije, ZDA in Azije), pričakujemo pa tudi velik lokalni obisk. K odmevnosti konference velik delež prispevajo znana imena vabljenih predavateljev, kot so Mladen Dolar, Alenka Zupančič, Bojana Kunst, Keti Čukrov, Samo Tomšič, Oksana Timofeeva, Andrew Benjamin, Fredie Rokkem, Justin Clemens in drugi.

 

Za   obiskovalce  iz  Slovenije je udeležba na konferenci brezplačna (podrobna navodila na dnu tega sporočila), potrebna pa je registracija na www.repetitions2016.org/register. (Program konference v PDF obliki)

 

Gre za nov format konference, za hibridno formo med akademsko konferenco in umetniškim festivalom – poleg klasičnih predavanj in teoretskih predstavitev, ki bodo potekale v več paralelnih sklopih, se bo odvilo tudi veliko število predstav, performansov, lecture performansov in instalacij.

 

Otvoritev konference bo v Moderni Galeriji v sredo, 21. 9. ob 19.30 z informansom Zupančič::Turšič::Živadinov – AKTUATOR: 2016. V naslednjih dneh se bosta predstavila umetnika Bara Kolenc in Atej Tutta z razstavo Retorika: Trenutek Potem in s performansom Zasebne misli 2°, konferenco pa bosta zaključili predstavi dveh kolektivov, The Family in The Collective iz Avstralije, natančneje iz Melbourna.

 

Od 21. do 24. septembra 2016 bo potekal bogat program na različnih lokacijah v Ljubljani: v Mestnem Muzeju in na Filozofski fakulteti, v galeriji Vžigalica, v Kinu Šiška, v Plesnem Teatru Ljubljana, v Kreatoriju in v Pritličju. www.repetitions2016.org/program.

 

Konferenco organizirajo Gregor Moder, Bara Kolenc, Anna Street, Ben Hjorth, in sicer v okviru mednarodne mreže Performance Philosophy. Soorganizatorji konference so Združenje Aufhebung, Mestni muzej Ljubljana - muzeji in galerije mesta Ljubljana, Univerza v Ljubljani - Filozofska fakulteta, Univerza  v  Parizu-Sorbonne  (VALE  in  PRITEPS), Center urbane kulture Kino  Šiška in MG+MSUM, Kud Pozitiv, DIC, Performance Philosophy, ZRC  SAZU, Univerza Monash, Plesni Teater Ljubljana, Radio Študent, Mestna občina Ljubljana, Ljubljana - Zelena prestolnica, Berlinski senat.

 

Konferenca se ukvarja z enim najaktualnejših konceptov sodobne filozofije – z vprašanjem ponavljanja, ki ga po eni strani povezuje z aktualnimi političnimi in ekonomskimi vprašanji ter vprašanji novih tehnologij, na drugi strani pa s teorijo performansa, s filmom in zgodovino umetnosti. Ljubljanska filozofska šola (Dolar, Zupančič, Žižek et al.), pri kateri se nemška klasična filozofija povezuje z lacanovsko psihoanalizo v edinstveno kritiko ideologije, nam je dala nekaj najpomembnejših koncepcij ponavljanja in uprizarjanja, vsaj v okviru, kjer se dotikata subjektivnosti in političnega. Eden od osrednjih ciljev konference je med drugim tudi raziskati in poglobiti uporabnost koncepcij ljubljanske šole v nastajajočem polju filozofije uprizarjanja.

 

Več informacij in podroben program na: www.repetitions2016.org.

 

Organizacijski odbor

Gregor Moder, Bara Kolenc, Anna Street, Ben Hjorth

 

Navodila za registracijo: Registracija za slovenske obiskovalce je brezplačna!

Sledite tem korakom:

1. Obiščite http://repetitions2016.org/register/,

2. izberite možnost "Register with Invoice", 3. izpolnite obrazec in v komentar vpišite, da ste lokalni ,obiskovalec,
4. če želite, lahko po končanem postopku donirate poljuben znesek za pomoč pri izpeljavi konference.

 

Združenje Aufhebung v sodelovanju s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani in z Mestnim Muzejem Ljubljana.