MG+MSUM

FILM in PREDAVANJE | Franka Schefferja | Helikopterski godalni kvartet Karlaheinza Stockhausna
Četrtek, 8. september | 18.00
#
#
#
#

Franka Schefferja
Helikopterski godalni kvartet Karlaheinza Stockhausna

Film in predavanje

 

Četrtek, 8. september 2016, ob 18.00, Moderna galerija, Cankarjeva 15, avditorij


Vabimo vas na projekcijo dokumentarnega filma v četrtek, 8. septembra, 2016, ob 18. uri, v avditoriju Moderne galerije, ki ji bo sledilo predavanje avtorja filma, Franka Schefferja. Dogodek je del programa razstave 8. trienale sodobne umetnosti U3 - Onkraj naše oble, organiziramo pa ga v sodelovanju z Goethe Institutom v Ljubljani.

Helikopterski godalni kvartet (1996, 77 min) prikazuje nastanek glasbene kompozicije, ki jo je nemški skladatelj Karlheinz Stockhausen (1928–2007) napisal leta 1993. Ta godalni kvartet ni zgolj glasbeno izjemno zahtevno delo, temveč tudi pravi logistični zalogaj. Za izvedbo so namreč potrebni štirje helikopterji, pa tudi ustrezna tehnična oprema za prenos zvoka in slike.
 
Schefferjev film obuja idejo inscenacije, ki jo je zasnoval Stockhausen, prikazuje pa krstno uprizoritev iz leta 1995. Filmski projekciji bo sledil pogovor z avtorjem.

 

___________________

Frank Scheffer (r.1956) je nizozemski  režiser in ustanovitelj Allegri Film Company, družbe, ki se je specializirala na snemanje dokumentarcev s področja umetnosti in glasbe.

 
Priporočamo