PREDSTAVITEV UMETNIKA | Jože Barši | Urška Aplinc & Maja Burja
14. julij 2016 | 18:00
#
#
#

Urška Aplinc & Maja Burja predstavljata delo Telesa na/poti Jožeta Baršija

 

Predstavitev je del programa ob razstavi 8. trienale sodobne umetnosti U3. Onkraj naše oble 

Četrtek, 14. julij 2016, ob 18.00, MG+, Moderna galerija

 

Jože Barši je diplomiral na FAGG (arhitektura) pri prof. Edvardu Ravnikarju in na ALUO (kiparstvo). Njegovo delo obsega raznolika interesna območja, od site-specific del, kot sta Javno stranišče (1999) in Hiša (2000), do radijskega oddajanja kot prostora razstavljanja, javnih predavanj, zvočnih in konceptualnih del (Pogovori, Prazno predavanje). O svojem delu na letošnjem trienalu sodobne umetnosti Telesa na/poti je zapisal:

 

"....zanima (me), ali je na konceptu sublimacije in posledično sublimnega še kaj uporabnega oziroma delujočega tudi v okolju sodobne umetnosti. Sublimno je bilo v devetdesetih vse tisto v modernizmu, kar so sodobne umetniške prakse zavračale...."

 

Delo se razprostira po stopnišču, ki vodi do upravnih prostorov, vse do terase, ki pa za obiskovalca galerije ni dostopna. Na poti se pogled in telo srečujeta z nizi poudarkov in zanikanj, usmeritev pozornosti in prepovedi gibanja, ki narekujejo ritem specifične situacije. Ta svoje izhodišče postavlja v leto 1997 (v projekt Pozor... z 2. trienala sodobne slovenske umetnosti U3), ko je bil dostop do strehe MG še mogoč.

 

Telesa na/poti bosta predstavili umetnici in diplomantki Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Urška Aplinc in Maja Burja, ki s študijem na podiplomski stopnji nadaljujeta pod mentorstvom umetnika Jožeta Baršija.

 
Priporočamo