MG+MSUM

Mednarodni dan muzejev | 18. maj 2016
Sreda, 18. maj 2016 | 16:00 – 22:00
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#

VSTOP PROST!

 

PROGRAM | Moderna galerija, Cankarjeva 15

 

16.00 – 17.00 NoO PARENTAL ADVISORY

Vodeni ogledi za otroke od 5. do 12. leta starosti po stalni razstavi 20. Stoletje. Kontinuitete in prelomi.

 

Prilagojeno vodstvo za otroke, ki vključuje pogovor, igro in aktivno participacijo.  Število mest je omejeno, obvezne prijave prejemamo na izobrazevanje@mg-lj.si.

 

 

16.00:  »IMAGINARNI MUZEJ« IZIDORJA CANKARJA

Javno vodstvo po razstavi Urejeno po številkah. Podobe arhitekture iz zbirke diapozitivov Izidorja Cankarja. Vodila bo kustosinja razstave Mag. Lara Štrumej.

 

Kustosinja  bo obiskovalcem predstavila  podobe iz zbirke diapozitivov na steklu, ki jo je leta 1920 zasnoval Izidor Cankar, prvi profesor umetnostne zgodovine na sedanji Filozofski fakulteti v Ljubljani, za  potrebe svojega seminarja. Ta »imaginarni muzej«,  ki obsega okoli 5000 reprodukcij umetniških del  posreduje  neko osebno izkušnjo resničnosti evropskih in drugih krajev na prelomu 19. v 20. stoletje. Podobe, prvotno namenjene študiju umetnostne zgodovine, sodobnega gledalca nagovarjajo tudi  z drugimi pomeni: antropološkimi, kulturnimi, dokumentarnimi, ne nazadnje tudi z estetskimi, četudi so nastale brez umetniških pretenzij. Ker so se porodile v času, preden so nekateri arhitekturni spomeniki v zgodovinski stihiji dvajsetega stoletja za vselej izginili z obličja sveta ali bili rekonstruirani po bombardiranjih v drugi svetovni vojni, imajo neprecenljiv dokumentarni pomen.

 

 

17.00: IVAN DVORŠAK, VRHUNSKI OBLIKOVALEC SAMOUK.

Javno vodstvo po pregledni razstavi Ivana Dvoršaka. Vodita Andreja Borin, kustosinja razstave in Petra Černe Oven, strokovna sodelavka na razstavi, izredna profesorica na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

 

Ivan Dvoršak (1934–2013) je bil eden najvidnejših slovenskih fotografov druge polovice 20. stoletja in priznan grafični oblikovalec. S svojim delom je vidno zaznamoval slovenski in jugoslovanski likovni prostor, njegovo fotografijo sedemdesetih let pa lahko postavimo tudi ob bok aktualnim svetovnim tokovom. Pregledna razstava v Moderni galeriji ponuja vpogled v njegovo delo, ki je prvič celostno ovrednoteno. Izhodišče za razstavo predstavlja umetnikova razstavna fotografija, večinoma iz umetnikove zapuščine , vodstvo pa bo nudilo tudi podrobnejši ogled izbora Dvorškovega grafičnega oblikovanja.

 

 

 

PROGRAM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3

 

17.00 – 18.00 NoO PARENTAL ADVISORY

Vodeni ogledi za otroke od 5. do 12. leta starosti po razstavi Nizkoproračunske utopije.

 

Prilagojeno vodstvo za otroke, ki vključuje pogovor, igro in aktivno participacijo.  Število mest je omejeno, obvezne prijave prejemamo na izobrazevanje@mg-lj.si.

 

 

18.00:  AMBIENT  M-1 - MUZEJSKA REKONSTRUKCIJA

Rekonstrukcijo pionirskega dela Vinka Tuška, ki je na ogled na razstavi Nizkoproračunske utopije bo predstavil kustos Moderne galerije  dr. Marko Jenko.

 

Vinko Tušek (1936-2011) je bil slikar, ki je, pozneje tudi znotraj t. i. neokonstruktivizma, razvil svojstveno miselno vez slikarstva in prostora. Njegov neohranjeni Beli labirint (1970, dvorišče Gorenjskega muzeja v Kranju) velja za prvi konceptualni ambient na Slovenskem. Problematika uprostorjenja slike, sprva tudi kot slike-skulpture oziroma kot slikanja s predmeti v prostoru, ki nas nato vabi na sprehod skozenj, se v Tuškovem delu najprej pojavi in nato v različnih poskusih ali rešitvah ponavlja ali obnavlja že v poznih šestdesetih letih. Po Belem labirintu je kmalu nastal še drugi ambient, naslovljen Rdeče-modro-oblo (1970), tokrat v prostoru Moderne galerije (za razstavo Neokontruktivisti), kjer med seboj ločene viseče okrogle ali oble predmete očitno napaja tudi misel zrenja vesolja (morda celo z Lune leta 1969). Pričujoči Ambient M-1 je jasno nadaljevanje te misli, ki je, sledeč Tuškovim besedam, obenem zavezana še vprašanju »čistega«: »čistosti« vizualnega in »čistosti« občutja, brez kakršnih koli pomenskih ali globokih psiholoških primesi.

 

 

18.00  POGOVOR in PROJEKCIJA FILMA Roberta Gardnerja: Gozd blaženosti (Forest of Bliss, 1986). Sogovorniki: dr. Sarah Lunaček Brumen (FF, Univerza v Ljubljani, Zdenko Vrdlovec (Dnevnik), dr. Michael Oppitz.

 

V okviru Festivala Angart Filma (FAF), ki ga organizira Zavod Angart v sodelovanju z Oddelkom za etnologijo in kulturno antropologijo Univerze v Ljubljani in Slovensko kinoteko. FAF zainteresirani javnosti predstavlja projekcije etnografskih filmov, razprave in okrogle mize povezane z etno-dokumentarističnimi žanri, ki gradijo most med filmskimi ter etnografskimi praksami.

 
Priporočamo