VODSTVO PO RAZSTAVI | IVAN DVORŠAK | vrhunski oblikovalec samouk
Sreda, 18. maj 2016 | 17:00
#

Javno vodstvo po pregledni razstavi Ivana Dvoršaka v sredo, 18. maja, ob 17. uri v Moderni galeriji. Vodili bosta Andreja Borin, kustosinja razstave in Petra Černe Oven, strokovna sodelavka na razstavi, izredna profesorica na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

 

Delo 'Ivana Dvoršaka – grafičnega oblikovalca' je veliko manj znano kot njegov fotografski opus, a kljub temu je bil od druge polovice petdesetih let 20. stoletja pa vse do konca osemdesetih v vrhu slovenskega oblikovanja. Med njegove naročnike štejemo takrat pomembna slovenska in jugoslovanska gospodarska podjetja, najpogostejši oblikovalski projekti pa so znaki in celostne grafične podobe. Te so bile zaradi minimalistične izpovednosti, likovne izčiščenosti in spoštovanja komunikacijskih potreb naročnika vedno znova nagrajevane doma in v tujini. Poleg tega je Dvoršak oblikoval tudi plakate, pri katerih pomembno vlogo nosilca sporočila pogosto igra prav fotografija – včasih abstrahirana v grafiko ali likovno obdelana s tiskarskimi tehnikami. Rešitve so polnokrvne, estetsko visoke kvalitete in iz njih pa se vidi natančno spremljanje tokov svetovnega oblikovanja.

 

_________________

Dr. Petra Černe Oven je oblikovalka, raziskovalka in predavateljica na področju oblikovanja vizualnih komunikacij, tipografije, informacijskega oblikovanja, ter širše: teorije in zgodovine oblikovanja. Kot samostojna oblikovalka je delala za različne naročnike s področja kulture in izobraževanja in za svoje delo prejela številne prestižne nagrade. Strokovna in znanstvena besedila ima objavljena v revijah Eye, Typography Papers, baseline, 2+3D, Typomag, Hyphen in drugih. Leta 1999 je magistrirala in leta 2004 doktorirala na priznanem Oddelku za tipografijo in grafično komunikacijo na Univerzi v Readingu (Velika Britanija), kjer je potem kot post-doc Research Fellow delala na raziskovalnem projektu The optimism of modernity s Paulom Stiffom. Deluje kot slovenska predstavnica tipografske organizacije ATypI, ustanovna članica Fundacije Brumen in članica društva Pekinpah. Aktivna je v strokovnih svetih Tiporenesanse (Festival črk), ciprske konference ICTVC (International Conference on Typography and Visual Communication) in brazilske konference CIDI (Information Design International Conference). Na Oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij Akademije za likovno umetnost in oblikovanje predava predmet Razvoj in teorija oblikovanja in je med iniciatorji in organizatorji ALUO Design Talks. Leta 2015 je skupaj z dr. Barbaro Predan in Juretom Miklavcem soustanovila Inštitut za oblikovanje.

 

Vodstvo je del programa MG+ ob Mednarodnem dnevu muzejev.

Priporočamo