MG+MSUM

Festival FAF | Robert Gardner | Gozd blaženosti [Forest of Bliss] (1986)
Sreda, 18. maj 2016 | 18:00
#

V okviru Festivala FAF bomo v +MSUM predvajali film Roberta Gardnerja: Gozd blaženosti (Forest of Bliss, 1986). Po filmu bo sledil pogovor z gostom, antropologom in režiserjem Miho Horvatom.  Program v [PDF formatu]. 

 

O FESTIVALU

Med 17. in 19. majem 2016 v sodelovanju s Slovensko Kinoteko in Oddelkom za etnologijo in kulturno antropologijo vabimo na 3-dnevni Festival Angart Filma (FAF), ki bo potekal v Slovenski kinoteki in +MSUM. FAF zainteresirani javnosti predstavlja projekcije etnografskih filmov, razprave in okrogle mize povezane z etno-dokumentarističnimi žanri, ki gradijo most med filmskimi ter etnografskimi praksami.

 

Dogodki bodo potekali v angleščini. All events will be held in English.

Osrednja tema letošnjega festivala so projekcije in razprave o etnografskih filmih, ki so skozi presečišča umetnosti in znanosti, tradicionalno etnografske teme in pristope približali očem javnosti. V ta namen bomo predvajali legendarni etnografski film kulturnega antropologa Dr. Michaela Oppitza, Šamani slepe dežele (Shamans of the Blind Country, 1981), ki velja za eno pomembnejših del na tem področju. Poleg strokovnjakov in poznavalcev filma iz Slovenije ter sodelavcev Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo se nam bo na dogodkih festivala pridruzil tudi kulturni antropolog Dr. Michael Oppitz.

 

PROGRAM
TOREK 17. maj 2016 | ODPRTJE FESTIVALA (Slovenska Kinoteka)
18:00—20:00 Okrogla miza: Presečišča med umetnostjo in znanostjo skozi etnografski film
20:00—22:00 Projekcija filmov o Nepalu: Akil (Hoffman, Dolcetta, 2015), Takasera (Pinter, Pivač, 2016).

Povezava na dogodek.


SREDA 18. maj 2016 (Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM)
18:00—21:00 AngartFilm #18: Umetniški film in antropologija
Projekcija filma Roberta Gardnerja: Gozd blaženosti (Forest of Bliss, 1986)

Povezava na dogodek.


ČETRTEK 19.5. - OSREDNJI DOGODEK (Slovenska kinoteka)
16:00—20:00 Projekcija filma Michaela Opptiza: Šamani slepe dežele (Shamans of the Blind Country, 1981).
20:00—21:00 Pogovor z režiserjem filma

Povezava na dogodek.


Premierna projekcija filma Dr. Michael Oppitza, Šamani slepe dežele, ki ga je avtor posnel med leti 1977-79 v visokogorskem zahodnem Nepalu, je precizen, estetsko in etnografsko dovršen film, ki gledalca popelje v mitologijo azijskega šamanizma. 
Kham magarska skupnost v zahodnem Nepalu, je bila, po Oppitzovih besedah, svetovno središče šamanizma, saj je na tem zelo majhnem področju živelo več kot 30 šamanov. Oppitz v filmu z neverjetno natančnostjo zajame večino njihovih zdravilskih metod, ter z mitičnim narativom, ki ga je prispeval sam William S. Burroughs, gledalcu preko šamanističnih ritualov in njihovega ustnega izročila omogoči vpogled v Magarsko mitologijo.


Šamani slepe dežele, kot eno ključnih del vizualne antropologije, premika in podira meje med dokumentaristiko, umetniškim in etnografskim filmom, ter širi prostor za interpretacijo različnih disciplin. Po filmu bo sledil pogovor z režiserjem Michael Oppitzom.
Povezava na dogodek.


________________________
Festival Angart Filma, ki ga organizira Zavod Angart v sodelovanju z Oddelkom za etnologijo in kulturno antropologijo Univerze v Ljubljani in Slovensko kinoteko, s svojem angažmajem podpira razvoj dokumentarnih, etnografskih in ostalih filmskih disciplin, ki odpirajo pomembna družbena vprašanja. Festival s tem nadgrajuje večletno delovanje Zavoda Angart na slovenskem dokumentarističnem in etnografskem področju, ki z organizacijo projekcij, okroglih miz in diskusij obravnava družbene tematike skozi različne vidike filmske režije, filmske in družbene teorije, aktivizma ter raziskovalnega novinarstva.