MG+MSUM

FriForma | RIE NAKAJIMA in PIERRE BERTHET | Mrtve rastline in živi predmeti
Torek, 12. april 2016 | 19.00 | Koncert
#
#
#
#
#
#
#
#

Mrtve rastline in živi predmeti

Zvočna instalacija/koncert

 

+MSUM, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, 1000 Ljubljana

 

V sklopu kratke turneje po Belgiji, Švici in Italiji, s projektom Mrtve rastline in živi predmeti, prvič v Slovenijo, prihajata zvočna umetnika Rie Nakajima in Pierre Berthet.


Pločevinke, piščalke, vzmeti, porcelanaste sklede, kompresor, zvonci, namiznoteniške žogice,suho listje agave, čistilne gobice, jeklene žice, veje, papirnate in aluminijeve folije, plastične vrečke, roza rokavice, klavir, baloni, vedra, perje, voda, razni ostanki, prod, cvetlični lončki, kitara, kovinske cevi, semena, biseri, bambusove palice, kosti, kamni so reči iz katerih Rie Nakajima in Pierre Berthet izvajata vibrajoče zvoke tako, da njihove nenehno preoblikujoče akustične sence plešejo po zraku.
 

 

Organizacija: KUD Mreža v sodelovanju z Moderno galerijo.

Podpora: Ministrstvo RS za kulturo, MOL - Oddelek za kulturo, Fundacija Wallonie-Bruxelles International

 

Rie Nakajima ( 1976Yokohama/London) je v Londonu živeča japonska umetnica, ki se ukvarja z inštalacijami in performansi za proizvajanje zvoka. Svoja dela pogosto ustvarja kot odgovor na edinstvene arhitekturne prostore, pri čemer uporablja kombinacijo kinetičnih naprav in najdenih predmetov. Razstavljala in nastopala je v Veliki Britaniji in čez lužo in leta 2013 z Davidom Toopom izvedla projekt Sculpture. S Keiko Yamamoto sodeluje v glasbenem projektu “O Yama O’, ki raziskuje nežanrsko glasbo. Med njenimi pogostimi sodelavci na presečišču umetnosti in glasbe so David Cunningham, Miki Yui, Pierre Berthet, Guy De Bièvre. Nastopala je z imeni, kot so Angharad Davies, Clive Bell, Johan Vandermaelen, Lee Patterson, Shuichi Chino, Daichi Yoshikawa, Junko Wada, Lau Nau, Phill Niblock... Rie Nakajima je lani prejela nagrado prestižne  Arts Foundation Award v kategoriji za eksperimentalno glasbo. 

 

Pierre Berthlet (1958, Liège) oblikuje in izdeluje zvočne objekte in inštalacije (jeklo, plastika, voda, magnetna polja…), ki jih od leta 1988 predstavlja na razstavah in solo perfomansih, večinoma na Nizozemskem, v Nemčiji, Franciji in Belgiji. Berthlet je študiral tolkala pri Andréju Van Bellu in Georges-Elieju Octorsu, improvizacijo pri Garretu Listu, kompozicijo pri Fredericu Rzewskemu in glasbeno teorijo pri Henriju Pousseurju. Igral je tolkala v  zasedbi Arnold Dreyblatt And The Orchestra Of Excited Strings (CD Animal Magnetism (založba Tzadik, 1995); CD The Sound of One String (založba Table of the elements, 1998). Izdal je še 3 samostojne albume za založbi Sonoris in Sub Rosa, med njegovimi sodelavci pa so bili Fr. Le Junter, Pierre Bastien,  Manu Holterbach et Sophie Durand, Pierre Bastien, Frances-Marie Uitti, Xavier Charles

 

 

Pierre Berthet and Rie Nakajima, Rumsteek, Brussels, 07 February 2016 from rn on Vimeo.