MG+MSUM

PETER OSBORNE | Use! Value! Exchange! Inside and Outside Relations of Exchange
Četrtek, 21. april 2016 | 18:00 | Predavanje
#
#
#
#
#

Foto:  Izsek iz filma Phil Collins: Use! Value! Exchange!, 2010

 

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

 

POVZETEK – Naslov predavanja si je avtor izposodil pri filmu Phila Collinsa iz leta 2010, ki se odvija kot učna ura Marxovega Kapitala za mlade v Vzhodni Nemčiji po združitvi. Predavanje se bo osredotočalo na (i) oživitev zanimanja za Marxovo kritiko politične ekonomije, (ii) njen neprekinjen in dejansko naraščajoč pomen za družbeno izkušnjo v kapitalističnih družbah, in (iii) možnosti za novo filozofsko razlago Kapitala, ki se navezuje na kompleksno strukturo časovnih kategorij.

 

________________________

Peter Osborne je profesor Moderne evropske filozofije in direktor Centra za raziskave Moderne evropske filozofije (CRMEP), Kingston University London. Jeseni 2015 je bil mednarodni gostujoči predavatelj katedre za filozofijo v kontekstu umetnosti, na Kraljevem inštitutu za umetnost v Stockholmu. Bil je urednik dolgoletni britanske revije Radical Philosophy. Njegove knjige vključujejo The Politics of Time: Modernity and Avant-Garde (1995; ponatis 2011), Philosophy in Cultural Theory (2000), Conceptual Art (2002), Marx (2005), El arte más allá de la estética: Ensayos filosóficos sobre el arte contemporáneo (CENDEAC, Murcia, 2010) in pred kratkim, Anywhere or Not at All: Philosophy of Contemporary Art, Verso, 2013. V zadnjem času je uredil: The State of Things (so-uredništvo z Marto Kuzma in Pablom Lafuentesom)Walter Koenig/OCA, London/Oslo, 2012 – besedila za norveške predstavnike na Beneškem bienalu 2011 – in Spheres of Action: Art and Politics (so-uredništvo z Éricom Alliezem), Tate Publishing/MIT, London/Cambridge MA, 2013.


Eseje in prispevke je objavil v sledečih katalogih: Manifesto 5, Tate Modern, 2006 Bienale of Sydney, Walker Art Center Minneapolis, Office of Contemporary Art Norway, National Museum of Art, Architecture and Design Oslo, CGAC v Santiago de Compostela, in Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León. V zadnjem času je vodil "spekulativni raziskovalni projekt" AHRC na temo ‘Transdisciplinarity and the Humanities’ (2011–13). Bil je tudi slavnostni govornik na World Biennial Forum No. 2 v Sao Paulu v novembru 2014, Making Biennials in Contemporary Times