MG+MSUM

SALON MODERNA | Občutek za (h)umor
Petek, 19. februar 2016 | 20.00
#
#
#
#
#
#
#
#
#

Pogovor: Arjan Pregl, Alenka Pirman in Izar Lunaček

Moderna galerija in Kavarna Moderna vabita na pogovor z naslovom Občutek za (h)umor, ki bo v Kavarni Moderna v petek, 19. februarja 2016, ob 20. uri.

Pogovor je prvi v seriji pogovorov, ki smo jih imenovali Salon Moderna in bodo potekali v kavarni Moderne galerije. Pogovori obujajo tradicijo salonov, ki kot prostori za pogovore o družbi in umetnosti izvirajo že iz 17. stoletja, na začetku 20. stoletja pa so imeli kot prostori svobodnega duha in kršenja družbenih pravil, še posebej pomembno vlogo pri formiranju kritične vloge javne sfere.  

Saloni Moderna bodo kot neformalna druženja v Kavarni Moderna potekali ob petkih, občasno pa bomo organizirali tudi moderirane pogovore s področja filma, literature, glasbe in vizualne umetnosti.  


Prvi petkov pogovor z naslovom Občutek za (h)umor je pripravil slikar Arjan Pregl. Humor v umetnosti skoraj vedno vsebuje elemente subverzivnega, problematičnega in je le redkokdaj samo sprožilec lahkotnega kratkočasja. Mogoče lahko rečemo, da humor umori vsakdanji občutek za red? Ob primerih iz sveta umetnosti se bo o humorju v sodobni družbi (lahkotno in kratkočasno … upajmo) Arjan Pregl pogovarjal s sogovornikoma, umetnico Alenko Pirman ter striparjem Izarjem Lunačkom
 

______________________
Arjan Pregl je diplomiral in magistriral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je končal tudi magistrski študij grafike. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, ilustracijo, oblikovanjem in pisanjem.

Alenka Pirman je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Bila je glavna urednica revij Likovne besede in M'zin, umetniška vodja Galerije Škuc, pomočnica direktorice Sorosovega centra za sodobno umetnost Ljubljana, podpredsednica Sveta direktorjev Mednarodne mreže za sodobno umetnost ICAN in soustanoviteljica in mentorica izobraževalnega programa za kustose sodobne umetnosti Svet umetnosti; Bila je tudi urednica in vodja spletnega medija Artservis, in voznica taksija. Je soustanoviteljica Društva za domače raziskave, kjer skupaj s sodelavcema Damijanom Kracino in Janijem Pirnatom razvija razstavne in spletne projekte z namenom približati umetnost širšemu občinstvu onkraj poznavalskih krogov (Kabinet, 2005–10; Razvezani jezik, prosti spletni slovar žive slovenščine, od 2004; Indija.si, od 2007; Dobesedno brez besed, 2010; Trda dejstva, 2012-13). Več o avtorici in njenih aktivnostih na http://www2.arnes.si/~apirma1/http://ddr.si. Od leta 2009 se preživlja s sourednikovanjem spletnega portala Culture.si.


Izar Lunaček je ilustrator in stripovski ustvarjalec mlajše generacije, diplomant slikarstva na ALUO in doktor filozofije. Od leta 1995 naprej ilustrira revije in časopise, od 1999 pa riše tudi stripe za več slovenskih medijev. Njegove ilustracije najdemo v mnogih mladinskih delih, učbenikih in monografijah, nekatere so bile nagrajene tudi z Zlato hruško, izdal pa je tudi več samostojnih stripovskih del. Od leta 2012 z ekipo organizira ciklus dogodkov z naslovom Stripolis, lani pa je v lokalu Pritličje odprl tudi striparnico z butičnim izborom stripov.  


Vabljeni, vstop prost!

 
Priporočamo