MG+MSUM

VODSTVO | dr. Nadja Zgonik | BOGOSLAV KALAŠ | Stroj za slikanje
10. januar 2016 | 11:00
#
#
#
#
#
#

Javno vodstvo po pregledni razstavi Bogoslava Kalaša bo v nedeljo, 10. januarja 2016, ob 11. uri. Po razstavi bo vodila dr. Nadja Zgonik, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka. 

 

Pregledna razstava Bogoslava Kalaša je prva celostna predstavitev avtorja, ki je leta 1971 izumil stroj za slikanje - napravo, ki je tako velika in zapletena, da ne more zapustiti umetnikovega ateljeja v Radomljah. 


Na razstavi si lahko ogledate več kot 140 del, od katerih jih je krepka večina iz zasebnih zbirk v Sloveniji in tujini, na ogled pa je tudi dokumentarni film avtorjeve hčerke Žive Kalaš Rožman, ki predstavlja Kalaševo ustvarjanje v svojevrstni tehniki, ki jo je poimenoval aerografija. 



Nadja Zgonik je profesorica za umetnostno zgodovino na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Predava, piše o moderni in sodobni likovni umetnosti, predvsem slovenski, in pripravlja razstave za slovenske galerije in po svetu. Njena bibliografija šteje okoli tristo enot, med njimi je šest samostojnih knjižnih del. Nadja Zgonik je tudi avtorica enega od strokovnih besedil za katalog, ki bo izšel ob Kalaševi razstavi.  

 
Priporočamo