MG+MSUM

NSK od Kapitala do kapitala | Peter Mlakar | javno vodstvo
01. julij 2015 | 17:00
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#

Foto: Borut Krajnc

 

Javno vodstvo po razstavi Od Kapitala do kapitala v sredo, 1. julija, ob 17. uri. Vodil je Peter Mlakar, pobudnik Oddelka za čisto in praktično filozofijo, ki ga je NSK ustanovil leta 1987 med gostovanjem Laibacha v Deutsches Schauspielhaus v Hamburgu.



Filozof in urednik Peter Mlakar je odkril naravno sorodnost med NSK-jem in svojim lastnim prvinskim neohegeljanskim oziroma neoneoplatonističnim diskurzom; med vplivi na svojo misel navaja apofatično filozofijo, Hegla, de Sada, Heideggerja, Freuda ter vzdušje Škofje Loke, od koder izhaja. Leta 1985 je prispeval teoretski spis za antologijo Punk pod Slovenci in z Dušanom Mandičem iz IRWINA sodeloval pri urejanju posebne številke Problemov o Neue Slowenische Kunstu. Napisal je tudi Lepe Kartažanke, prvo sadomazohistično novelo v slovenski književnosti. Peter Mlakar je natesneje sodeloval z Laibachom: pred njegovimi koncerti v Nemčiji, Avstriji in Jugoslaviji je imel uvodne govore. Ti so bili vedno relevantni in ustrezni kraju ali političnemu ali zgodovinskemu kontekstu, pogosto pa tudi prav toliko provokativni kot koncerti, ki so jih napovedovali.


Enega najbolj znanih govorov je imel v Beogradu leta 1989 v okviru Labachove turneje Sympathy for the Devil: govoril je v nemščini in srbščini in uporabil tudi Miloševićev nacionalistični slogan »Nihče vas ne sme pretepati!« Mlakar je postal tudi »ceremoniar« in je za NSK pisal nagovore in besedila za uradne priložnosti, od internih dogodkov do otvoritev predstav in predstavitev novih plošč.


 
NAPOVEDUJEMO vodstvo članov skupine Laibach, Ivana Novaka in Dejana Kneza, ki bo v petek, 3. julija, ob 12. uri.



Več o razstavi NSK od Kapitala do kapitala si lahko preberete na povezavi.



Razstava je del petletnega programa Rabe umetnosti – dediščina let 1848 in 1989, ki ga vodi konfederacija muzejev Internacionala. Podpirajo jo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Program Kultura Evropske unije in Foundation for Arts Initiatives. Publikacijo, ki spremlja razstavo, podpirata Kontakt, zbirka Erste Group in Fundacija ERSTE, njen soizdajatelj in distributer pa je MIT Press.

 
Priporočamo