MG+MSUM

Ravnati previdno - Rachele Maistrello: Notranja zgodovina

Konzerviranje in temporalnost kot del sodobne umetnosti

Projektiranje in ohranjanje javne umetnosti: soočenje mladih umetnikov iz Slovenije in Italije

 

Rachele Maistrello: Notranja zgodovina

 

30. julij-31. avgust 2014

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3

 

30. julija 2014 bo na ploščadi pred Muzejem sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) v Ljubljani otvoritev projekta umetnosti v javnem prostoru Notranja zgodovina umetnice Rachele Maistrello. Razstava zaključuje razstavni projekt Ravnati previdno (Handle with Care), ki ga je organizirala Fundacija Bevilacqua La Masa iz Benetk v sodelovanju z Moderno galerijo iz Ljubljane.

 

Delo umetnice Rachele Maistrello je izbrala žirija, ki so jo sestavljali Angela Vettese, odbornica za kulturo občine Benetke, Igor Španjol, kustos za sodobno umetnost v Moderni galeriji, ter Stefano Coletto in Rachele D'Osualdo iz Fundacije Bevilacqua La Masa. Pomeni refleksijo o vrednosti podob in njihovi moči, da spremenijo lastni status v času. Projekt se je začel v soseski v bližini muzeja, kjer je Rachele Maistrello zbrala fotografski arhiv, v katerem je preprosto ujela intimno ozračje domov prebivalcev. Sočasno je z lokalnimi mediji in družbenimi omrežji potekala akcija, v kateri so lahko tudi drugi uporabniki prispevali in delili svoje gradivo. Pridobljene fotografije so bile nato natisnjene na plošče in nameščene na muzejski ploščadi. V tem procesu se zasebno projicira v javni prostor, notranje postane zunanje in prebivalec mesta kot darovalec vsebin postane aktiven člen v procesu nastajanja umetniškega dela. Fotografske plošče postanejo nov arhitekturni dodatek, vključen v bližnje stanovanjsko okolje, vpletene so v igro, v kateri je prebivalca poročevalca nemogoče odkriti, čeprav je tako blizu. Kot sugestivna vizualna okna, odprta na notranjo pokrajino, postanejo fotografije, prenesene v javni prostor, priče spomina, ki ostane odprt v minevanju časa in postane začasni spomenik skupnosti.

 

Dogodek je vključen v evropski projekt MACC, Modern Art Conservation Center, ki je nastal s ciljem, da se vzpostavi čezmejni center za usklajevanje tehničnih in znanstvenih strokovnih znanj na področju konzerviranja sodobne in moderne umetnosti. Projekt je sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj - evropsko teritorialno sodelovanje (ESRR) v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007 - 2013.

 

Več informacij:

 

http://thehistorywithin.tumblr.com/

https://www.facebook.com/thehistorywithin

http://www.rachelestudio.com/

Spletna razstava