MG+MSUM

EVENT CALENDAR | March 2018
01 March 2018 — 31 March 2018
#
#
#

Četrtek, 1. marec 2018, ob 17. uri, Moderna galerija, MG+

JAVNO VODSTVO

Javno vodstvo po retrospektivi Marija Preglja. Vodi Nadja Zgonik, umetnostna zgodovinarka in predavateljica na ALUO v Ljubljani.

 

2. – 3. marec 2018, Moderna galerija, MG+

MEDNARODNA KONFERENCA: ZMAGOVALCI ALI PORAŽENCI?

Na konferenci sodelujejo predstavniki muzejev iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Makedonije ter Češke, Latvije in Poljske, kustosi in muzejski direktorji, ki poskušajo na novo premisliti zbirke in arhive v postsocialističnem prostoru z aktualnega družbenopolitičnega vidika.

 

Nedelja, 4. marec 2018, ob 11. uri, Moderna galerija, MG+

JAVNO VODSTVO

Javno vodstvo po stalni razstavi 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi. Prvo nedeljo v mesecu je vstop v galerijo brezplačen.

 

Sobota, 10. marec 2018, 11.00 – 13.00, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

KLUB MINIMALISTOV

Brezplačna delavnica za 4+. Število mest je omejeno. Obvezne prijave na izobrazevanje@mg-lj.si.

 

Sobota, 17. marec, 16.00 – 18.00, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

IGRIVA ARHITEKTURA

Brezplačna delavnica, na kateri mlade arhitektke in arhitekti z otroki odkrivajo in gradijo nove svetove! Prijave niso obvezne.

 

Nedelja, 18. marec 2018, ob 11. uri, Moderna galerija, MG+

JAVNO VODSTVO

Javno vodstvo po retrospektivi Marija Preglja. Vodi Martina Vovk, kustosinja razstave.

 

19. - 25. marec 2018, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

IMŠTRUMENT

iMštrument se napaja iz zvočnih in video posnetkov glasbenikov, ki razvijajo osebni glasbeni jezik. Izbira posnetka glasbenika, vklop, izklop, glasnost in naključje so parametri, ki uporabniku omogočajo muziciranje. Pred očmi in ušesi nenehno nastaja vedno neponovljiva kompozicija. iMštrument je kreacija v nenehnem nastajanju, v kombiniranju izvirnega in živega glasbenega dela, ki poteka na presečišču tehnološko obdelane zvočnosti in elementarnosti čistih zvokov v povezavi z digitalnim zapisom.

 

Četrtek, 22. marec 2018, ob 18. uri, Moderna galerija, MG+

PREDAVANJE: ZADNJE SLIKE

Predavanje Nadje Zgonik, umetnostne zgodovinarke in predavateljice na ALUO v Ljubljani, ob delih Marija Preglja.

 

Petek, 23. marec 2018, 10.00—11.00, Moderna galerija, MG+

VOZIČKANJE PO RAZSTAVI MARIJA PREGLJA

Vozičkanja po umetnosti so namenjena mamicam, očkom, starim staršem, varuškam in ostalim, ki se sprehajate po Ljubljani z otroškim vozičkom. Število mest je omejeno. Obvezne prijave na izobrazevanje@mg-lj.si, najkasneje dva dni pred vodstvom. Cena vodstva je 3,50 eur na osebo z otroškim vozičkom. V primeru premajhnega števila prijav dogodek odpade.

 

Petek, 23. marec 2018, 16.00—17.00Moderna galerija, MG+

MALI KORAKI PO RAZSTAVI MARIJA PREGLJA

Vodeni ogledi z aktivnostjo po retrospektivni razstavi Marija Preglja za otroke od 2. do 4. leta. Število mest je omejeno. Obvezne prijave na izobrazevanje@mg-lj.si, najkasneje dva dni pred vodstvom. Cena vodstva je 5 eur (skupna vstopnica otrok + odrasla oseba). V primeru premajhnega števila prijav dogodek odpade. 

 

Sreda, 28. marec 2018, ob 18. uri, Moderna galerija, MG+

PROJEKCIJA IN POGOVOR: IN MEMORIAM - MARIJ PREGELJ

Pogovarjala se bosta Aleksander Bassin in Drago Tršar.

Leta 1968 je bila v Mestni galeriji v Ljubljani razstava, na kateri so se jugoslovanski umetniki poklonili spominu Marija Preglja. Projekcija Likovnega nokturna, ki ga je posnela ob dogodku TV Slovenija, bo uvod v pogovor med kustosom razstave Aleksandrom Bassinom ter enem izmed umetnikov, ki so sodelovali v Likovnem nokturnu akademskim kiparjem, profesorjem Dragom Tršarjem.

 

Četrtek, 29. marec, ob 20.00 uri, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

ODPRTJE RAZSTAVE: VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA

Razstava je razdeljena na štiri poglavja: ohojevsko produkcijo preprostih posegov v okolje, delovanje v okviru Pomegranate Centra, neprofitne organizacije za povezovanje umetnosti in izboljšanja skupnosti v kraju Issaquah v državi Washington, kjer Matanovič od zgodnjih sedemdesetih let živi in dela, vaje iz umetnosti – risanje s svinčniki in tušem, slikanje v tehniki akvarela in preproste skulpture ter sedanje samostojno delo, serijo novih prostorskih postavitev.

Milenko Matanovič je mislec, učitelj in umetnik, ki skupnosti pripravlja na prihodnost: skupaj gradijo parke in zbirališča z uporabo lokalnih materialov in znanja. Delal je s skupnostmi po vseh ZDA, postavil več kot 40 zbirališč, predaval na univerzah in konferencah ter usposabljal voditelje skupnosti. Matanovič je avtor nekaterih ikoničnih del slovenske umetnosti: Konstelacija sveč na polju ustreza konstelaciji zvezd na nebu (1968), Triglav (1968) v parku Zvezda in Žito in vrvica (1969). Njegova dela se nahajajo na pomembnih razstavah in v zbirkah, vključno z newyorškim muzejem MoMA.

 

Petek, 30. marec, ob 12.00 uri, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM

Prvo javno vodstvo po razstavi Valovi: 50 let umetniškega delovanja Milenka Matanoviča v petek 30. marca 2018, ob 12.00 uri, ki ga bo vodil Milenko Matanovič.

 
We recommend